Mixér

Slovenská kuchyňa ponúka chutné jedlá pre všetkých!

Slovenská kuchyňa sa môže pochváliť mnohými veľmi dobrými a zdravými jedlami, ktoré neoslovia iba Slovákov, ale aj mnohých turistov, ktorí sa rozhodnú ju vyskúšať. Ponúka zdravé jedlá, ktoré sú obohatené o množstvo zeleniny vypestovanej v našich klimatických podmienkach, takisto však svoju ponuku sústreďuje aj na sladké dobroty, o ktoré majú záujem nielen deti, ale často aj mnohí dospelí. V rámci krajiny sa delí na niekoľko regionálnych jedál, preto je jej ponuka neustále pestrá. Typickým príkladom obľúbeného jedla nielen v slovenských domácnostiach, ale aj v školských jedálňach sú pečené buchty a tvarohová žemľovka s jablkami. Poďme sa teda pozrieť, ako postupovať pri ich príprave.

Pre upečenie buchiet budeme potrebovať 500 gramov polohrubej múky, polovicu droždia, dve žĺtka, 2,5 dl. mlieka, 2 lyžice cukru, minerálnu vodu, soľ, kypriaci prášok a rum.

Plnku si vytvoríme pomocou 2 žĺtok, 500 gramov mäkkého tvarohu, citrónovej kôry, masla, práškového a vanilínového cukru.

Základom je urobiť si kvások, kedy do zohriateho mlieka pridáme droždie a cukor a jemne všetko metličkou premiešame. Nakoniec posypeme hladkou múkou a počkáme pokiaľ nám kvások vykysne.

Do ďalšieho hrnca preosejeme polohrubú múku, k nej pridáme soľ, kypriaci prášok, už vykysnutý kvások, žĺtka, nastrúhanú citrónovú kôru, trochu minerálky, maslo a rum a všetko to celé vymiešame a taktiež necháme vykysnúť. Čas, ktorý potrebujeme na vykysnutie cesta môžeme vyplniť vytvorením plnky, ku ktorej potrebujeme 2 kocky tvarohu, vanilkový cukor, 2 žĺtka a celú zmes vymiešame.

Ak už máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti a každú z nich pokrájame na niekoľko pásov, z ktorých vytvoríme štvorce. Tie potom napĺňame plnkou a zabalíme. Hotové buchty položíme na vymastený plech a predtým ako ich dáme piecť, potrieme ich ešte vajíčkom. Pečieme asi 30 – 35 minút pri 180 a 200 stupňoch.

Na prípravu žemľovky potrebujeme 2 rohlíky, mlieko, 2-3 vajíčka, pol kila tvarohu, pol citróna, vanilku, hrozienka, práškový a kryštálový cukor, soľ a maslo.

K žĺtkom pridáme kryštálový aj vanilkový cukor a spolu s kypriacim práškom ich vymiešame. Do pripravenej zmesi namáčame a ukladáme pripravené rohlíky.

Postrúhané jablká zmiešame so škoricou a pridáme k rohlíkom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 25-30 minút.

Medzitým si vymiešame tvaroh s trochou mlieka, cukru a citrónovej kôry. K tejto zmesi ešte pridáme hrozienka a tým potrieme upečené rohlíky, ktoré dáme následne opäť zapiecť na 150 stupňov.

Na koniec ešte z bielkov vytvoríme sneh, do ktorého pridáme práškový cukor. Potrieme žemľovku a necháme asi 10 minút postáť.

A aké je Vaše najobľúbenejšie slovenské jedlo?