Mixér

Varte lepšie kvôli sebe

Takmer každá žena raz príde do veku, keď pocíti, že chce variť. U niekoho to prichádza prirodzene v nižšom veku a začína sa to sledovaním mamičky, ako sa obracia v kuchyni. Vtedy je vaša najdôležitejšia činnosť nabrať  jedlo na taniere. U niektorých žien to prichádza vtedy, keď  začnú viesť vlastnú domácnosť. Tlak, ktorý  je v tomto čase na ženu vyvinutý je často veľmi silný, avšak mnoho gazdiniek práve vďaka tomuto nátlaku zistí, že varenie je zábava. Zbytočné obavy sa hodia za hlavu a hor sa do práce!

Výber hrnca

Najdôležitejší výber, aký môžete pred varením spraviť nie je v korení, ale v riade a pomôckach. Pokiaľ totiž zvolíte správne, znižujete šancu na prvotné  prešľapy v pripekaní, prevarení a podobne. Pre hrnce platí  – čím odolnejší materiál, tým menej starostí:

  • Teflónové – Teflón prišiel pred pár rokmi na náš trh ako zjavenie. Dnes je tento materiál veľmi využívaný, avšak aj obávaný. Je to totiž plast. Pri vysokých teplotách do jedla a výparov vylučuje rakovinotvorné látky. Prišlo sa však aj na to, že teplota ktorá tieto látky uvoľňuje je bežným kuchynským používaním nedosiahnuteľná. Pozor však na to, pokiaľ sa vám povrch začne odlupovať. Vtedy je čas na kúpu nového hrnca.
  • Nerezové – Obľúbený materiál, avšak pre senzibilného človeka môže znamenať problém. Pri častom varení môžete totiž z jedla pociťovať zápach kovu, ktorý ale zaznamenajú naozaj len tí citlivejší.
  • Keramické – V dnešných dobách novinka, avšak v minulosti to bol bežný materiál. Uvádzacie ceny však dávajú tomuto riadu luxusný nádych. Kvalita je veľmi vysoká, pokiaľ nenatrafíte na falzifikát. Jedlo sa takmer nepripaľuje, takže umývanie je jednoduché.
  • Hliníkové – Tie už v modernej kuchyni takmer nenájdeme. Nie je to tak dávno, keď boli zo školských jedální stiahnuté hliníkové príbory kvôli podozreniu na toxický materiál. Čo je na tom pravdy, nevieme. Avšak hliník je vhodný hlavne na stanovačky, vďaka svojej nízkej váhe.
  • Oceľové – Často využívané, avšak predovšetkým pri tomto type je dôležitý výber kvalitnej značky. Lacné hrnce pri vyšších teplotách zapáchajú, menia svoj tvar a púšťajú do jedla odlúpené kúsky.
  • Smaltované – Pokiaľ je vaša jedálenská súprava reprezentatívna, určite vám takýchto hrniec padne vhod ako doplnok štýlu. Materiál sa totiž dá upraviť do veľmi atraktívnej podoby. Hrnce sú praktické, avšak pri dlhodobom, alebo nešetrnom používaní sa môže dno začať odlupovať.

Pokiaľ často využívate panvice, či wok, taktiež máte na výber viac povrchov. Najviac sa osvedčil teflón. Ten je však pre nešetrné používanie často odsúdený  na pripekanie. Keramický povrch je dnes moderný, avšak cena je vyššia. Pokiaľ chcete kvalitu, obráťte sa na overené  značky. U lacnejších by mohlo prísť sklamanie.

Foto: Pixmac.sk, Christer Barregren – flickr