Zdravie

Zlepšenie stravovania

Propagácia zdravej stravy sa na nás sype z každej strany. Jedna skupina preferuje stravu bez živočíšnych bielkovín, druhá obmedzenie sacharidov, tretia zvýšený príjem mäsa a zrazu sa z duality stane zmätok a z výberu z dvoch naraz nevieme, na ktorú stranu sa máme prikloniť a čo je vlastne správne. Zdravá strava je naozaj dôležitá, pretože nám dodáva vlastne pohonné látky na fungovanie organizmu. Čo by sa stalo keby ste naliali nekvalitný benzín do auta? Začne sa kaziť. Prečo teda jete nezdravé a nekvalitné jedlo?

Zo všetkého trochu

O zložkách stravy sa toho povedalo už mnoho a človek si len musí vybrať, na ktorú stranu sa jednoducho prikloní. Pravda je zrejme v každom smere stravovania sa a ísť len jednou cestou je extrém. Hlavne dnes je trendom nízkosacharidová diéta, ktorú mnohí praktikujú v drastických formách pod 50 gramov sacharidov za deň. Tie sú pre mnohých ľudí neudržateľné. Nájdite si vhodný spôsob stravovania, ale dbajte na to, aby ste prijímali všetky potrebné živiny, aby ste mali v strave zastúpené všetky zložky a v prípade, že niečoho máte menej, nezabúdajte na prírodné doplnky stravy. Organizmus nie je schopný všetky vitamíny či minerály vytvárať samo a často mu treba pomôcť. A keď to nejde stravou, musí to ísť inak.

Čo je však dôležitejšie ako spôsob vášho stravovania, je kvalita potravín. Nechávate sa zlákať na akcie, nakupujete lacné jedlo a nehľadíte na zloženie potravín? Nie je vôbec pravidlom, že lacné potraviny sú nekvalitné, ale kupovať napríklad lacné mäso, ktoré má nízky obsah mäsa je ako keby ste si vedome ubližovali. Prečo by ste chceli dávať telu niečo nekvalitné len za cenu malého ušetrenia? Na toto je jediný spôsob, a to je čítanie štítkov o zložení na potravinách. Ruku na srdce, čítate ich?

Množstvo

Na zlepšení stravovania sa podieľa aj množstvo jedla, ktoré zjete. Prejedanie sa alebo opačné extrémne nedostatočné jedenie vám ubližuje tiež. Bez jedla sa telo trápi a pri prvom skonzumovanom jedle nezačne brať tie dobré živiny, ale tuk a z neho si urobí zásoby. Pri prejedaní sa, samozrejme, tuk ukladá v nadmernom množstve, čo má za výsledok priberanie.

Foto: pixabay.com