Móda a krása

Potraviny, ktoré vašim zubom neublížia

Aby ste si váš úsmev udržali dlhodobo zdravý a bez výrazných estetických deficitov, musíte sa oň pravidelne starať. To nie je žiadna prevratná novinka a všetci veľmi dobre poznáme, ako to v praxi funguje.

Vieme aj to, ako dlho a koľko minút by sme si mali zuby čistiť, a aké prípravky nám v tom najlepšie pomôžu. Ako je to ale so stravou, ktorú denne konzumujeme? Klasické červené víno, káva a čierny čaj s čokoládou zubný odtieň skloviny mení. Čo z toho, čo konzumujeme, našim zubom ešte neprospieva? Ak to neviete ani vy, poďte sa s nami na to pozrieť.

„Kyslý úsmev prosím“

Prirodzený úsmev sa z času na čas na tvári každého jedného človeka určite objaví. Ak používame bieliace pásiky, žiarivo biela zubná sklovina je pre okolie oveľa príjemnejšia. No aj napriek tomu môže byť váš úsmev kyslý. Spôsobené je to zmenou chemického zloženia v našich ústach a dôvodom sú potraviny, ktoré konzumujeme. Baktérie v našich ústach premieňajú cukry z potravín na kyseliny. Nebolo by na tom nič hrozné, pokiaľ by neničili naše zuby. Preto by ste možno mali poznať zoznam základných potravín a nápojov, ktoré vašim zubom neublížia.

Mliečne výrobky

Obsahujú vápnik, ktorý okrem iného posilňuje aj zubnú sklovinu a má niekoľko plusov aj pre samotné telo. Mlieko je tiež jeden z nápojov, ktorý vaše zuby nezafarbí, ako klasická káva, kedy časom musíte siahnuť po bieliacich pásikoch.

Čo viete o klasickom syre? Obsahuje fosfáty a vápnik, ktoré v správnej kombinácii vyvažujú vaše pH v ústach a chránia tak zubnú sklovinu.

Surová strava

Nejde ani tak o obsah výživných látok, ale o formu tohto jedla, ktoré musíte viac žuť a hrýzť. Tým sa vytvárajú vo vašich ústach sliny, ktoré sú pre zachovanie prirodzene zdravého úsmevu dôležité. Podobne je na tom samozrejme aj klasická žuvačka, ktorá zároveň neutralizuje už spomínané pH v ústach.

Taká cibuľa obsahuje aj antibakteriálne látky, ktoré sú pre vaše zuby dokonalou pomôckou. Ak sa však chystáte na zaujímavú schôdzku a vyberáte si náušnice, mali by ste myslieť aj na jej na špecifickú vôňu.

Veľmi úspešné v boji s kyslým prostredím v ústach sú aj hrušky. Ktoré majú najviac neutralizačných účinkov ako iné druhy ovocia.

Čomu sa vyvarovať?

Tu by ste sa mali snažiť vyhýbať potravinám, ktoré spôsobujú nadmernú tvorbu kyslého prostredia vo vašich ústach. Sem patria:

  • umelé konzervačné látky
  • umelé sladidlá
  • potravinárske farbivo
  • vysoko fruktózový kukuričný sirup
  • rafinovaný cukor
  • rafinovaná múka
  • sušené ovocie
  • čiastočne aj niektoré oleje

Pri vašej snahe o dokonalý a zdravý chrup vám preto držíme palce. Stačí si z toho urobiť dobrý zvyk a bude to pre vás oveľa jednoduchšie.

Foto: pixabay.com