Chudnutie

Raw zákusky

Snažíte sa stravovať zdravo, vylučujete zo svojho jedálnička cukor, lepok či mliečne výrobky a prevažnú časť vašich jedál tvoria vegánske suroviny a totálne vegánske či vegetariánske kulinárske výtvory? Pre tých, ktorí majú mlsné jazyky, je zrejme najťažšie odolať skvelým zákuskom či iným dobrotám, ktoré ukoja chuťové poháriky a zaženú túžbu po cukre. Ani pri takýchto stravovacích návykov si nemusíte odopierať dobroty. Stačí ich pripraviť na raw, vegánsky spôsob a pokojne si ich môžete užiť.
1topzena
Zdravo a chutne

Základom korpusu sú orechy, a teda zdravé tuky, no zároveň aj super kalorická bomba, a tak vám stačí jeden kúsok denne, ktorý vám nielenže zaženie chuť na sladké, ale vás aj zasýti a nahradí pokojne aj celú desiatu či olovrant. Pri príprave týchto zákuskov si nezabudnite orechy (najčastejšie mandle, kešu či vlašské orechy) namočiť na noc do vody a potom ich nechať na dve-tri hodiny vysušiť. Z ich mixu s ďatľami si vytvoríte korpus, do ktorého môžete pridať citrónovú kôru. Nepotrebujete ani múku, kypriaci prášok či zlatý klas.

Na krém sú primárnou surovinou kešu orechy pomleté na krém s napríklad roztopeným kokosovým olejom zmiešaným s vodou. Príchuť si môžete pridať podľa svojich preferencií. Mango, broskyňa, banán. V kombinácii s citrónom máte perfektne ochutený krém na tortu, ktorá je celkovo „guilt-free“ (tzn. bez viny), bez cukru či lepku a aj napriek tomu si ju vychutnáte ako plnohodnotný zákusok!

Snáď jedinou nevýhodou takýchto raw koláčov je ich cena. Na krém ide zväčša približne 400 gramov kešu, polovica tejto gramáže bude vlašských orechov a ďalšia polovica bude mandlí. Práve preto je dobré si pripraviť jednu raw tortu a dať si ju zamraziť a jesť ju niekoľko dní, nie naraz.

Ilustračné foto: pixabay.com