Mixér

Vedeli ste, že vermút je víno?

martini-644743_640Vermút je tradičný taliansky alkoholický nápoj, ktorý na svete preslávil najmä James Bond. Jeho obľúbené Martini je totiž jednou zo značiek tohto alkoholu. Vedeli ste však, že vermút je vlastne víno? Ak nie, práve v tomto článku vám to vysvetlíme.

Technologický proces založený na pridávaný alkoholu do ľahkého vína

Bez ohľadu na to, o ktorú značku vermútu sa jedná, základom každej jednej je ľahké víno. Naň sa kladú isté podmienky – nesmie byť príliš kyslé a musí mať sviežu a skutočne ľahkú chuť. Víno môže byť buď biele, alebo ružové či červené, pričom rovnaký prívlastok získa aj výsledný vermút. Výrobným procesom doliehovania, inak fortifikácie, sa víno obohacuje o grády na stupeň 15 až 18%, teda sa k nemu pridáva tvrdý alkohol. Opäť špeciálny, a to taký, v ktorom bola vylúhovaná zmes byliniek a korenín. Dôležitá je napríklad palina pravá, škorica, fenikel, ale tiež aj chmeľ. Následne sa výsledná chuť upraví cukrom. Podľa jeho obsahu rozoznávame vermút na suchý a sladký.

Ako vermút správne servírovať?

Vermút, teda doliehované víno sa svojou lahodnosťou často vyrovná aj kvalitným vínam. Samozrejme len vtedy, ak uprednostníte tradičné značky, ktoré sú už rokmi osvedčené. Piť ho môžete buď samostatne, alebo ho použiť pri príprave miešaných drinkov. Tým najtradičnejším nápojom je suché Martini s vodkou a olivou, ktorý bol typický práve pre Jamesa Bonda. Na Slovensku sa vermút využíva ako typický prípitkový alkohol a servíruje sa v zdobených pohároch, napríklad cukrovou chrustou. Ak však budete chystať hostinu vy, vermút cukrom nikdy nekazte. Oveľa lepšiu chuť docielite, ak doň vložíte len plátok citróna, prípadne do suchého jednu zelenú olivu.

Medzi tradičné značky doliehovaných vín – vermútov patrí najmä Martiny. To ponúka viaceré typy, a to klasické Martiny Bianco, ďalej Martiny Extra Dry ružové Rosato a červené Roso. Kvalitu vám ale poskytnú aj iné značky, napríklad Cinzano alebo Lillet. Všetky nesmú chýbať v ponuke internetového obchodu s alkoholom Mabo.sk.

Foto: pixabay.com