Bývanie

Ako sa starať o kuchynskú linku? Zaujímavé tipy, ako predĺžiť jej životnosť

Kuchyňa je takým menším kráľovstvom každej z nás. Vzhľad a hygiena prezradia o našich návykoch naozaj veľa. Neskrývajte sa za pracovnú dosku, dokážte, že si svoju kuchynskú linku perfektne udržiavate. Inak by tomu ani nemalo byť. V krásnej a žiarivej kuchyni sa potom oveľa lepšie varí, stoluje a relaxuje.

V kuchyniach zväčša dominujú kuchynské linky z dreveného masívu alebo drevotriesky. Odborníci zakaždým vyzdvihujú pozitíva masívu, zvlášť dubového. Aj keď si zakúpite prvotriednu kuchynskú linku, vždy bude nutné ošetrovať povrch a správne ho umývať. Najrizikovejším miestom je pracovná doska.

Tá je najviac zaťažená, čo sa týka kontaktu s vodou, zmenou teplôt a mechanickými poškodeniami. Vždy sa obávame škrabancov a vplyvu nadmernej vlhkosti na celkovú kvalitu pracovnej dosky.

Jej kvalita súvisí aj s montážou a spôsobom zaistenia všetkých spojov na pracovnej doske. Ak sa to podcení, vo väčšej intenzite bude dochádzať ku kontaktu s vodou, parou a vlhkosťou. Nasiaknuté spoje postupne podporia celkový vnútorný rozpad. Preto si treba naozaj poriadne premyslieť, komu zveríte montáž kuchynskej linky. Nie vždy sa oplatí šetriť a robiť podobné veci v domácnosti svojpomocne.

Čistota – pol života aj pre vašu kuchynskú linku

V kuchyni platí zásada, že nie na každú škvrnu existuje stopercentné riešenie. Aj keď nás v reklamách presviedčajú o opaku, kuchyňa nás naučí svoje… Škrabance, zárezy a vypálené miesta pôsobením horúcich hrncov či roštov. Tomu všetkému sa naozaj predchádza len veľmi ťažko. Pri škrabancoch je výhodou, ak máte drahšiu masívnejšiu kuchynskú linku. Vtedy sa odporúča len jemné prebrúsenie a ošetrenie rôznymi olejmi na drevo.

Akúkoľvek kuchynskú linku, a zvlášť pracovnú dosku, chráňte pred agresívnymi chemikáliami. Povrch čistite jemnou hubkou bez drsných plôch. Saponát vždy aplikujte najprv na hubku nasiaknutú teplou vodou. Nie priamo na kuchynskú linku!

Neodporúčajú sa ani silne leštiace prípravky. Zbytočne vytvárajú na povrchu lesklý, často aj dosť parfumovaný a hrubý film. Na horúce hrnce, taniere a misy si dávajte naozaj veľký pozor! V dreve dokážu zanechať vypálené ryhy, ktoré už len tak ľahko z pracovnej dosky nedostanete!

Foto: pixabay.com