Bývanie

Ako si zorganizovať kuchyňu pre maximálnu efektivitu a pohodlie nielen pri varení

Zhoršila sa kvalita vami pripravovaných jedál a obľúbených pokrmov? Nedarí sa vám upiecť lahodný koláč s luxusnou polevou? Problém nemusí byť len v surovinách a receptoch, veľmi častým dôvodom vzniku takýchto a iných podobných situácií môže byť aj príliš veľa kuchynského neporiadku a preplnené skrinky v priestore kuchyne.

Máme pre vás preto niekoľko tipov a rád, ako sa podobným situáciám v jednej z najdôležitejších miestností v dome vyhnúť.

Zorientujte sa v umiestnení

Ak ide o maximálnu organizáciu, umiestnenie je prvým krokom k tomu, aby bolo všetko správne. Efektívna kuchyňa udržiava vzdialenosť medzi vašimi hlavnými pracovnými stanicami čo najkratšiu. Väčšina dobre naplánovaných kuchýň využíva silu trojuholníka – tvar priestoru medzi vašou chladničkou, sporákom a drezom.

Dobre navrhnuté rozloženie trojuholníka nie je príliš stiesnené, ale nemalo by vám zabrať príliš veľa krokov na presun z jedného bodu do druhého. A aj keď nemôžete zmeniť usporiadanie vašej kuchyne, uvedomenie si trojuholníka vám umožní efektívnejšie plánovať úložné priestory. To znamená, že svoje hrnce a panvice uložte do spodných skriniek blízko sporáka a prostriedok na umývanie riadu majte blízko drezu a multifunkčnej vodovodnej batérie.

Obľúbené položky musia byť na viditeľnom mieste

Ide o celkom logickú vec, ktorú ale mnohí podceňujú, výsledkom čoho je obrovský chaos. Zmeňte to a vaše najčastejšie používané predmety umiestnite v prednej časti kuchynských skriniek, aby ste mali k nim lepší dosah. Myslite aj vertikálne. Veci ako menej používané misky a špeciálne poháre by ste mali umiestniť vyššie do nástenných skríň, s každodennými obľúbenými miestami na dosah ruky. Zamyslite sa aj nad typom jedál, ktoré najčastejšie varíte. Ak ste zanietený pekár, držte múku a odmerky vpredu a ostatné predmety vzadu.

Využite závesné systémy

Ak máte obzvlášť malú kuchyňu, tento tip na skladovanie v akomkoľvek priestore vám môže skutočne zachrániť život. Ak na to máte priestor na stene a kvalitné vešiaky, môžete často používané hrnce, panvice, šľahacie metly a špachtle zavesiť v blízkosti varnej stanice.

Nielenže vám to ušetrí cenný úložný priestor v kuchynskej skrinke, ale umožní vám to rýchlo dosiahnuť na vaše obľúbené nástroje na varenie. Môžete dokonca zvážiť zavesenie plného závesného stojana nad kuchynský ostrovček pre maximálnu efektivitu a obľúbený štýl.

Udržujte pracovnú dosku a otvorené police bez neporiadku

Udržiavanie čistého pracovného priestoru zoptimalizuje váš pracovný postup pri varení a vyhnete sa akejkoľvek nepríjemnej príprave alebo nehodám. Ak máte priestor obmedzený, v prípade veľkých spotrebičov, ktoré sa nepoužívajú tak často, popremýšľajte o ich uložení v priestore mimo kuchyne , kde sú chránené nielen pred prachom odolnými posuvnými systémami. Položky, ktoré sú naopak viditeľné, možno na otvorených policiach, by sa mali používať denne.

Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov budete na dobrej ceste k tomu, aby ste mali dizajnový priestor kuchyne, ktorý vám ušetrí čas, námahu a veľa frustrácie pri príprave tých najobľúbenejších pokrmov.

Zdroj obrázka: Netrun78/Shutterstock.com