Mixér

Vianočná inšpirácia s nátierkou Nutella®

Vianoce majú byť plné radosti a skvelého domáceho jedla. Súhlasíte? Potom pre vás máme tipy na sladké dezerty i sviatočné raňajky, ktoré rozvoňajú váš dom a vykúzlia úsmev na tvári vašim najbližším. S vianočnou edíciou nátierky Nutella® môžete vytvoriť jedinečné dobroty na každý deň. Veľa inšpirácie na vianočné pečenie, ale aj kreatívne tvorenie či výrobu priania môžete nájsť na www.nutella.com.

Pečení snehuliaci s krémovou náplňou a s nátierkou Nutella®

Na 12 snehuliakov potrebujete:

Krémová náplň:

  • 1 šálku plnotučného mlieka
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 2 veľké vaječné žĺtky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice masla, na kocky
  • 1 lyžičku vanilky

Cesto na snehuliakov:

  • ½ šálky a 1 lyžicu kryštálového cukru
  • ¼ šálky teplej vody (38 až 43 °C)
  • 2 ¼ lyžičky sušeného aktívneho droždia
  • 4 šálky hladkej múky
  • 2 lyžice rastlinného tuku
  • 1 šálku teplého plnotučného mlieka
  • 1 lyžicu rastlinného oleja
  • 1 lyžicu prášku do pečiva
  • 4 lyžičky studenej vody
  • 1 lyžicu mlieka
  • 1 vajce
  • 12 lyžíc lieskovo-orieškovej nátierky Nutella®, 1 lyžica na porciu

Postup:

Príprava krému: Mlieko priveďte do varu, rozpustite v ňom 2 lyžice cukru a potom odstavte. V miske zmiešajte žĺtky a zvyšné 2 lyžice cukru, až sa zmes spojí, pridajte kukuričný škrob. Odmerajte ¼ šálky mliečnej zmesi a zvoľna ju vmiešajte do vaječnej zmesi. Do zvyšnej zmesi mlieka s cukrom za stáleho miešania pridávajte spojenú vaječnú zmes. Rajnicu s krémom dajte na platňu a za stáleho miešania zahrievajte asi 3 minúty, kým mierne nezhustne. Odstavte, šľahajte a postupne pridávajte studené maslo a vanilku, kým sa všetko nespojí, asi za 15 minút. Aspoň na 2 hodiny dajte krém stuhnúť do chladničky. (Krém možno pripraviť deň vopred.)

Príprava cesta: V teplej vode rozpustite lyžicu cukru a posypte droždím. Nechajte 2-3 minúty odstáť, premiešajte a nechajte znovu odpočívať asi 10 minút, kým nevzíde kvások. Do misy preosejte múku a uprostred vytvorte jamku. V ďalšej miske našľahajte tuk, zvyšný cukor, kvások a mlieko. Zvoľna prilievajte tekutú zmes do jamky uprostred múky a vytvorte cesto. Mieste asi 10 minút. Povrch cesta potrite olejom. Potom cesto zakryte a nechajte ho na teplom mieste kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte a uhlaďte. V miske zmiešajte prášok do pečiva so studenou vodou a rovnomerne rozotrite po ceste. Cesto vyklopte a zhruba 10 minút ho mieste, pokiaľ nebude hladké a jemné. Zakryte a nechajte 30 minút stáť.

Dokončenie: Rozdeľte cesto na 12 stredne veľkých a 12 malých kúskov a pomocou dlaní a valčeka z nich vytvorte placky. Do stredu každej placky vložte lyžicu krému. Okraje ohrňte nahor, spojte ich a následne zatočte. Nechajte hrčky odpočívať, spojom dole, zakryté aspoň 30 minút. Vyhrejte rúru na 190 °C. Spojte jednu malú a jednu strednú hrčku k sebe tak, aby ste vytvorili snehuliaka. Rozšľahajte 1 vajce a 1 lyžicu mlieka. Povrch snehuliaka potrite vaječnú zmesou a pečte 10-12 minút. Dozlatista upečených snehuliakov nechajte vychladnúť a ozdobte ich nátierkou Nutella®.

Svietnik z pohára od nátierky Nutella®

Na 1 svietnik potrebujete:

  • 1 prázdny pohár od nátierky Nutella® 350 g
  • Bielu akrylovú farbu v spreji
  • Lepidlo v spreji
  • Nožničky
  • Pravítko
  • Trblietavý červený kresliaci papier 5 × 26 cm
  • Ceruzku
  • Elektrickú sviečku

Postup:

Pohár od nátierky Nutella® nastriekajte zvonku farbou v spreji a nechajte dobre zaschnúť. Medzitým si na červený papier pomocou pravítka nakreslite svoju originálnu vianočnú dedinku a obrys starostlivo vystrihnite. Túto šablónu nalepte na pohár tak, aby trblietavá strana bola vidieť. Nakoniec už len vložte sviečku do pohára a hotový svietnik umiestnite na vhodné miesto, aby váš domov naplnil nádhernou vianočnou atmosférou.